Til eventet kunne de fagprofessionelle “træde ind” i publikationen og opleve de unges fortællinger på nært hold – først i et faktarum, efterfølgende i et lytterum, hvor man både kunne læse de unges fortællinger og lytte til indspillede historier, og til sidst i samtalesalonen, hvor lokale unge var med til at facilitere en samtale om deres specifikke oplevelser med overgangen til ungdomsuddannelse og job.
Det gav en masse stof til eftertanke for de deltagende, og det var vi selvfølgelig interesserede i at høre mere om. Derfor tog vi fat i et par stykker fra hver gruppe, som vi stillede et par spørgsmål omkring deres oplevelse af udstillingen. Det er der kommet denne voxpop ud af.
Er der noget i dag, som har overrasket dig?
Peter Nikolajsen, sektionsleder ved Jobcenter Esbjerg
“Det bliver mere tydeliggjort på den her måde, og jeg må indrømme – væk med alt det faglige – at det rører en i maven, og det rører en i hjertet. Jeg bliver simpelthen ked af det. Og så bliver jeg ekstra ked af det, når jeg hører om de svigt, der har været tidligere i livet. De områder vi arbejder med, det er jo forældre, der ikke har arbejde, eller forældre der har en masse andre udfordringer, og så har de unge ikke rigtigt nogle rollemodeller. Hvis man så heller ikke har det i skolen, og der ingen voksne er, der hjælper, så er man bare på den.”
Daniel Hald, skoleleder ved Cosmosskolen
“Jeg er overrasket over, at de unge vi har haft siddende i det panel, vi oplevede, så entydigt ikke har følt, at de har fået den støtte og den guidning, som de havde håbet på. At de i bund og grund har været skuffede over, at de ikke har fået en tættere voksenkontakt. Der er nogle, vi ikke rammer, som simpelthen kommer ud efterfølgende og siger ‘jeg har ikke følt mig set, hørt og forstået på den måde, jeg gerne vil’ – det, synes jeg, er mega ærgerligt.”
Maria Bergvold, boligsocialrådgiver ved Bydelsprojekt 3i1
“Det er nogle stærke fortællinger, og jeg tænker, at det vi hører i dag, det er, at de snakker på vegne af rigtig mange unge. Deres historier og den ensomhed, de tillidsbrud de har oplevet på forskellig vis i deres barndom og ungdom, det er ikke ny viden. Men jeg bliver optaget af det her med, hvordan vi i langt større grad kan inddrage de unge som stærke stemmer, fordi de har jo nogle konkrete bud på, hvad det er, de beder om, og det er faktisk ret beskedne bud.”
Går du hjem med ny viden?
Lotte Haandbæk, underviser og studievejleder på Esbjerg Gymnasium
“Jeg har fundet ud af, hvor meget relationerne til de voksne i vores uddannelsessystem betyder for de unge mennesker. Vi er utroligt glade for vores elever (på Esbjerg Gymnasium, red.) og omtaler dem altid med stor respekt. Men måske har vi ikke været helt opmærksomme på, hvad vi på nogle få måder i vores adfærd faktisk har været med til at gøre – nemlig at få nogle elever til at føle sig ikke ligeså inkluderede, og det er jeg rigtig ked af.”