MedVind i Østerbyen er et unikt Collective Impact initiativ, der sigter efter at skabe konkret og mærkbar forskel for familier og børn i området. Samtidig har indsatsen katalytisk potentiale til at skabe effekt og læring, der rækker udover Østerbyen i Esbjerg. Her spiller evaluering en afgørende rolle for at sikre og øge denne effekt ved løbende at understøtte en evidensbaseret styring og tilpasning af aktiviteterne undervejs i indsatsen, så de skaber maksimal effekt og ved systematisk at dokumentere og formidle indsatsens metoder og resultater eksternt, så den viden og erfaring, der indsamles, spredes og deles.
Effekt- og virkningsevaluering hånd-i-hånd
På baggrund af dialog med MedVind, Esbjerg Kommune og Lauritzen Fonden har Moos-Bjerre udarbejdet et evalueringsdesign, der kombinerer to evalueringstilgange: effektevaluering og virkningsevaluering. De to evalueringstyper skal sikreforskellige former for relevant viden:
- Effektevalueringen vil beskrive den overordnede, målbare effekt af MedVind i Østerbyen for indsatsens målgrupper – altså om indsatsen og de anvendte ressourcer gør en positiv forskel for målgrupperne.
- Virkningsevalueringen vil undersøge, hvordan indsatsen implementeres, og hvordan arbejdsmetoden lader til at virke. Der er tale om en procesorienteret tilgang, der fokuserer på organisering, samarbejdskonstellationer og tager afsæt i forandringsteorien for indsatsen.