“Hej, vi kommer fra beredskabet. Må vi opsætte en røgalarm hos dig?”
Den sætning blev en lang række borgere på Stengårdsvej mødt med, da de to lørdage i marts fik besøg af unge brandkadetter fra Esbjerg. De er nemlig en del af det landsdækkende projekt ‘Beredskabet banker på’, hvor unge brandkadetter fra det lokale brandvæsen tilbyder at opsætte en gratis røgalarm hos borgere, som endnu ikke har én installeret i hjemmet. I Esbjerg har det i år været i samarbejde med Ungdomsbo og Bydelsprojekt 3i1.
Brandkadetter øger sikkerhed
En af de unge kadetter er Jonathan Kristensen på 14 år der fortæller, at mange havde glæde af besøgene:
“Der var en, der havde taget sin alarm ned fordi den var begyndt at bippe, som gerne ville have en ny sat op. Nogle ved ikke, at man skal skifte batterierne på røgalarmerne,” forklarer Jonathan, der har været brandkadet siden august 2021.
Og der er behov for mere fokus på røgalarmer. De sidste 10 år har mere end 90 procent af alle dødsbrande nemlig fundet sted i private hjem. Årsagerne til dødsbrande kan være mange, men blandt de mest hyppige er rygning, madlavning og levende lys.
“Der var flere der spurgte, om det var nødvendigt at have flere røgalarmer i sit hjem. Det kunne vi så hjælpe med at forklare. For eksempel at det er smart at sætte en røgalarm op tæt på børneværelset,” fortæller Mikkel Mackeprang på 16 år, og fortsætter:
“Der var også nogle, som ændrede holdning til røgalarmen efter vores besøg. Det gør mig glad og det kan være med til, at de hurtigere ringer til brandvæsenet, hvis der skulle ske en ulykke.”
Uddannelse der styrker samværet
Brandkadetterne er mellem 13-17 år og bliver undervist af professionelle brandfolk sammen med ungdomsbrandkorpset en aften om ugen.
“Gennem deres brandkadetuddannelse har de tilegnet sig stor viden om brandforebyggelse, og den viden vil de rigtig gerne dele med andre, siger Morten List Christensen,” der er SSP-konsulent og projektleder for brandkadetterne i Esbjerg.
Men uddannelsen handler om meget mere end at slukke ildebrande.
“De unge bliver en del af et fællesskab hvor alle er afhængige af hinanden, og hvor ingen er stærkere end det svageste led. De kommer igennem en modningsproces, hvor de lærer helt utroligt meget om sig selv,” fortæller Morten List Christensen.
Den holdning deler Jonathan: “Det er sjovt at være sammen om den samme interesse. Vi lærer om slangeudlægning, oversvømmelser og alt muligt andet,” fortæller han.
Også for Mikkel har uddannelsen spillet en stor rolle:
“Det er en vigtig uddannelse for fremtiden. Den hjælper én til at komme videre, hvis man har udfordringer. Man får nogle gode oplevelser af at være brandmand, og jeg har fået et andet syn på fx klimaforandringer. Jeg vil gerne være frivillig brandmand, når jeg bliver ældre,” fortæller han.
Og netop det perspektiv er i tråd med den vision, der er i MedVind:
“Brandkadetterne er et godt eksempel på, hvordan forskellige aktører samarbejder om en konkret indsats som har stor betydning for den enkelte unge, som både bliver en del af nye fællesskaber og styrker deres personlige, faglige og sociale kompetencer. Det støtter direkte op om MedVinds vision om, at alle børn og unge finder vej gennem uddannelse og ind i beskæftigelse,” siger Claus Julius, der er leder af MedVindssekretariatet.
Brandkadet-uddannelsen varer et år. De nuværende brandkadetter afslutter uddannelsen til juni, hvor de får overrakt deres uddannelsesbevis.
Fakta
Unge i Beredskabet er en landsorganisation, som samler og varetager arbejdet med alle børn og unge med interesse for brand og redning. Unge i Beredskabet er et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet-, ungdoms- og juniorbrandkorps på tværs af landet, der tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer inden for brand og redning.
I projekt ‘Beredskabet banker på’ skal korpsenes brandkadetter, med deres faglige viden i rygsækken, agere de udførende brandforebyggere, der opsætter røgalarmer i borgernes hjem og skaber dialog omkring brand og brandforebyggelse med udgangspunkt i materiale fra Brandsikker Bolig.
Brandkadetterne er lokalt støttet af: Lauritzen Fonden, TrygFonden, Brandsikker Bolig, Lida og Oskar Nielsens Fond, Claus Sørensens Fond, Østifterne, Viking, Medvind i Østerbyen, Esbjerg og Fanø Kommuner, Ungdomsskolen i Esbjerg, SSP Forebyggelse og Vejledning, Unge i Beredskabet, Sydvestjysk Brandvæsen m.fl.