180 ottendeklasses elever fra Urbanskolen i Esbjerg har som en del af et undervisningsforløb arbejdet med begrebet "mod" i samarbejde med teatergruppen C:ntact. Det resulterede i forestillingen 6700 MOD strømmen, som i marts måned spillede for fulde huse på GAME streetmekka i Esbjerg.

Forløbet med C:ntact
Gennem fire uger har både elever og lærere på tværs af Urbanskolen (Rørkjær, Danmarksgade og Præstegårdsskolen) arbejdet intensivt med begrebet “mod”. Den socialøkonomiske organisation C:ntact har stået processen, der tager afsæt i et kulturelt og kreativt læringsforløb, der er brugerdrevet og hvor de unges egne fortællinger og historier bliver til virkelighed gennem kreative udtryk såsom dans, rap, stomp eller lyrik. Forløbet er opdelt i tre faser – den første sikrer en god opstart og indføring i det fællesskab, der er afgørende for at nå i mål med en teaterforestilling. Dernæst følger den kreative undervisningsfase og til slut, fasen der omhandler selve teaterproduktionen og alt hvad der dertil hører af praktik. C:ntact har stor erfaring med at bearbejde sociale og kulturelle problemstillinger med relevante målgrupper gennem teaterforestillinger, og dermed give en stemme til dem, der ofte har svært ved at komme til orde.

 

Alt i alt blev det en vild oplevelse med et fedt fællesskab lidt ligesom et hold

Elev fra 8. klasse

Den store finale
Den 12-13 marts 2019 spillede forestillingen på GAME for forældre, venner, familie, andre elever og interesserede. Allerede inden forestillingen gik i gang fik samtlige af de unge deltagende udvist deres mod ved fysisk at skulle hente publikummer ind i salen en efter en, vel og mærke ved at holde dem i hånden og danse undervejs. Så var scenen sat til en anderledes og vedkommende oplevelse for os, der skulle være tilskuere. Elevernes personlige aftryk på fortællingerne gjorde forestillingen nærværende, rørende og underholdende – og man var ikke i tvivl om, at der var formet nye venskaber og styrket fællesskab på tværs af sociale skel og klasser.

“Jeg tænkte automatisk bare, at det var noget lort, og at det ville være røv sygt, men i virkeligheden var det faktisk ret sjovt, da jeg ikke havde prøvet noget lige som det. Jeg har jo selvfølgelig også fået en masse nye venner, og jeg er dermed blevet bedre til at kommunikere med fremmede mennesker. Jeg er selvfølgelig også blevet mere selvsikker, og jeg har det bedre med at udtrykke min mening”
Elev, 8. klasse

Forløbet der kulminerede i 6700 MOD strømmen-forestillingen var første del af et 3-årigt samarbejde mellem Urbanskolen i Esbjerg og C:ntact. Et skoleudviklingsprojekt, der er støttet af Lauritzen Fonden. Til næste år er det de nye 8. klassers tur til at være modige kulturmedskabere.